Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης μέσα στο χρόνο



Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης μέσα στο χρόνο

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την έκθεση με θέμα "Μνημεία της Θεσσαλονίκης μέσα στο χρόνο"...
την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στις 19:30 στον εκθεσιακό χώρο του Κ.Ι.Θ.  Η έκθεση θα διαρκέσει από 13 Δεκεμβρίου έως 17 Φεβρουαρίου 2013.
Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφιών και καρτ- ποστάλ που αφηγούνται την ιστορία των μνημείων της πόλης. Επελέγησαν μνημεία από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της πόλης, με βασικό κριτήριο την ύπαρξή τους από την ημέρα της κατασκευής τους έως και σήμερα. Τα μνημεία αυτά είναι:
1. Από την αρχαία περίοδο (ελληνιστική – ρωμαϊκή) η Αρχαία Αγορά, η Καμάρα, το Ανακτορικό Συγκρότημα και η Ροτόντα.

2. Από τη βυζαντινή περίοδο τα Τείχη, ο ναός τους Αγίου Δημητρίου και ο ναός της Αγίας Σοφίας.

3. Από την οθωμανική περίοδο το Διοικητήριο, το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, το Bey Hamam (Λουτρά Παράδεισος) και το Γενί Τζαμί.

Η έκθεση αποτελείται από 11 banners, καθένα από τα οποία αφηγείται την ιστορία κάποιου μνημείου. Σκοπός είναι να περιγραφεί και το ίδιο το μνημείο, αλλά με τη σειρά του μέσα από φωτογραφίες και καρτ- ποστάλ να αφηγηθεί την ιστορία της πόλης γύρω από αυτό. Μέσα στο χρόνο παρακολουθούμε τις περισσότερες φορές και την αλλαγή χρήσης του μνημείου.

Το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό προέρχεται κατά βάση από το αρχείο του ΚΙΘ και από τις ιδιωτικές συλλογές των Ιωάννη Μέγα, Γεωργίου Πατιερίδη και Άννας Θεοφυλάκτου. Οι σύγχρονες φωτογραφίες των μνημείων προέρχονται από το αρχείο του Βλάση Βλασίδη, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η άδεια χρήσης των φωτογραφιών αυτών δόθηκε από τις αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων, οι οποίες εκχώρησαν τις κατόψεις των μνημείων.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον φορέα και τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.thessaloniki2012.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου